koření

Koření je neodmyslitelnou součástí každé kuchyně. Dodává jídlům jedinečnou chuť, vůni i barvu a má často i zdravotní benefity. Používá se v různých formách – sušené, čerstvé, mleté, celé nebo ve směsích. V tomto článku se podíváme na nejpoužívanější druhy koření, jejich původ, vlastnosti a několik receptů, ve kterých zazáří.

Nejznámější druhy koření a jejich využití

1. Pepř

Pepř je jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření na světě. Pochází z Indie a existuje několik druhů:

  • Černý pepř – nejostřejší, ideální na maso a omáčky.
  • Bílý pepř – mírnější, vhodný do krémových omáček a polévek.
  • Zelený pepř – svěží chuť, skvělý do salátů a marinád.

2. Skořice

Skořice pochází z kůry stromů rodu Cinnamomum a je obľíbená především v dezertech. Používá se i v orientálních masitých pokrmech a v horkých nápojích, jako je svařené víno nebo chai latte.

3. Kmín

Kmín je typický pro středoevropskou kuchyni. Používá se do pečiva, polévek, masových pokrmů i kvašeného zelí. Existuje černý kmín, který se často zaměňuje s kmínem obecným, ale má jinou, ostřejší chuť.

4. Kari

Kari je směs koření pocházející z Indie a obsahuje kurkumu, koriandr, kmín, zázvor, skořici a další ingredience. Používá se především v asijských jídlech.

5. Vanilka

Vanilka je populární především v cukrářství. Používá se v dezertech, zmrzlinách, dortech i nápojích, jako je vanilkové mléko nebo káva.

Recepty s kořením

1. Indické kuřecí kari

Ingredience:

  • 500 g kuřecího masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžce kari koření
  • 1 lžce kurkumy
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 rajčata
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi osmahneme cibuli a česnek.
  2. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opečeme.
  3. Vmícháme kari koření a kurkumu.
  4. Přilijeme kokosové mléko a dusíme 20 minut.
  5. Podáváme s rýží.

2. Domácí perníčky se skořicí

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžce skořice
  • 1 lžce pernikového koření
  • 1 lžce jedlé sody

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr a koření.
  2. Přidáme vejce a med a vypracujeme těsto.
  3. Necháme 1 hodinu odpočívat.
  4. Vyválíme a vykrajujeme tvary.
  5. Pečeme na 180 °C asi 10 minut.

Jak kombinovat koření

Dobře zkombinované koření může jídlu dodat novou dimenzi. Například:

  • Skořice a hřebíček se skvěle hodí do sladkých pokrmů.
  • Kmín a majoránka jsou ideální pro masité pokrmy.
  • Kari směs vylepší nejen indické pokrmy, ale i zeleninové polévky.

Koření je základ dobré kuchyně. Zkuste experimentovat a objevte své vlastní chutě!

Similar Posts