Popis
Optický refraktometr se 2 stupnicemi pro měření cukernatosti pivní mladiny.
Stupnice SG wort
jedná se ospeciální stupnici pro měření specifické hmotnosti pivní mladiny s jejíž pomocí zjistíte hustotu s rozsahem měření 1.000 až 1.120 a s rozlišením 0.001. Tato stupnice se hojně používá v anglicky mluvících zemích a pokud čerpáte inspiraci ze zahraničních receptů většinou se s údají v ní uvedených setkáte. Vztah mezi klasickou stupnicí Plato běžně zaužívanou v ČR (pivo 10 °, 12 °) a specifickou hmotností (SG) není lineární, ale přibližně lze uvést takto 1 ° Plato se rovná čtyřem SG
Příklad 12 ° Plato odpovídá hustotě 1,048 (12 x 4 x 0.001)
Stupnice °Bx
rozsah 0 až 32 °Bx s rozlišením odečtu 0.2 °Bx. Univerzální stupnici Brix lze použít také při pěstitelském pálení ovoce – především pro měření cukernatosti ovocného kvasu a rmutu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení). Symbol °Bx uvádí poměr hmotnosti cukru (sacharózy) a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Postup měření
Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně přečíst výslednou hodnotu. Obecné technické parametry Referenční teplota 20 °C ATC – automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C) Možnost doostření Délka ~ 175 mm
Obsah balení
– odolné plastové pouzdro,
– refraktometr,
– čistící hadřík,
– pipeta pro odběr,
– šroubováček,
– český návod
– Kovové tělo přístroje